Onderdelen van de Tuin

De tuin is verdeeld in verschillende vakken. Het geheel vormt vanuit de lucht bekeken een bloem met vijf blaadjes en een groot hart.

Voedselbos

Het deel direct aan de sloot aan de Kimswerderweg is beplant met fruitbomen, fruitstruiken en laag bij de grond fruit zoals aardbeien.

Kansentuin

Het bloemblad dat daarop volgt is de kansentuin. In de kansentuin kunnen Harlingers planten brengen die zij graag een nieuwe kans willen geven voor verdere groei.
Het streven is zoveel mogelijk inheemse planten in de stadstuin te herbergen.

Kindertuin

Het volgende bloemblad bestaat uit de wilde tuin, de moestuin, met ook wat kruiden, en de siertuin met bloemen en struiken.

In de tuin komen kinderen van groep 6 en 7 van de basisschool om te werken, te ontdekken, te verwonderen en te genieten. Onder begeleiding van een ervaren leerkracht en natuurkenner wordt de bewustwording van de relatie mens – natuur, bloemen – insecten en het belang van biodiversiteit bevorderd.

Moestuin

Het bloemblad bij de ingang is verdeeld in acht moestuintjes. Hier verbouwen en oogsten een aantal Harlingers hun groenten. Zodra een moestuintje vrijkomt, komt de eerstvolgende van de wachtlijst hiervoor in aanmerking.

Kruidentuin

Rondom het grote hart in het midden zijn drie kruidentuinen gesitueerd. Eén met keukenkruiden, onder andere rozemarijn, bieslook en munt, één met medicinale kruiden, onder andere kamille, goudsbloem en gember en één met verfplanten, onder andere saffloer en uien.

Sloten

De drie sloten die de stadstuin omringen worden voorzien van zuurstofrijke- en oeverplanten zodat er een mooi evenwicht in het water ontstaat waar vissen, kikkers, eenden en salamanders een fijn thuis ‘vinden’.    

Vijver

Aan de kant van het nieuwe Oosterhof is een vijver aangelegd, die in verbinding staat met de sloten. Ook hier wordt de vijverrand voorzien van mooie oeverplanten.