Match

Het Hannemahuis heeft in juli en augustus de expositie van een heel bijzonder en waardevol schilderij. Het betreft het Huwelijksportret van Frans Hals, geschilderd in 1622. Het schilderij werd in het kader van MATCH in het Hannemahuis geëxposeerd samen met een zilveren huwelijksbokaal uit de collectie van het Hannemahuis.

Het schilderij van Frans Hals was ook in zijn tijd bijzonder. Een huwelijksportret werd normaal heel stijf geschilderd. De man en de vrouw stonden  traditioneel rechtop en serieus naast elkaar. Dit portret van Frans Hals was het eerste schilderij ooit waarin een gezellig huwelijkspaar werd geschilderd. De blijheid van het paar is te zien, de hand van de man ligt op zijn hart en dat betekent dat hij trouw is. Op de achtergrond is een fantasietafereel te zien, wij zouden zeggen, dat is er bij gefotoshopt.

Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseerde Kunstcollectief Harlingen een schilderproject. Aan dit project konden Harlingers of bezoekers van het museum meedoen.

Er waren twee manieren om mee te doen:

1. Je schildert het schilderij zo goed mogelijk na voor wat betreft de sfeer en de uitstraling.,

2. Je maakt een sfeervol huwelijksportret. Dat kan bijvoorbeeld naar aanleiding van een trouwfoto van jezelf, van je ouders of grootouders zijn of van een wildvreemde. Dat portret kun je maken met verf, maar ook met viltstiften, wol, stenen, schelpen, schroefjes, zand, papier of wat dan ook. Je kunt het ook breien, haken, borduren of andere technieken gebruiken. Alles door elkaar gebruiken kan ook,

Om aan de uitdaging mee te doen moest uiterlijk uiterlijk 31 juli 2023 deelname zijn aangemeld en op 12 of 13 augustus het werk ingeleverd.

Het totaal kwam op 13 ingeleverde werken van deelnemers. 10 individuele en 3 groepswerken.

Een jury met Ellen van Putten van Werkplaats 12, Roel Sluiter, oud burgemeester van Harlingen en zelf actief als kunstschilder en Hugo ter Avest, directeur van het Hannemahuis heeft zijn werk gedaan op 15 augustus. Er is beoordeeld volgens drie criteria: de kwaliteit van het gemaakte werk, de originaliteit en de relatie met het thema (intimiteit).
Van elk van de deelnemers is een korte recensie opgesteld. In de beoordeling door de jury ging de hoogste waardering naar het werk van Erik Sok. Eervolle vermeldingen waren er voor Liesbeth Meerding, Ingrid Massing en Carry Borst Ladiges.

Van de kunstwerken zijn foto’s gemaakt.

Het ingestuurde werk was tot en met 3 september 2023 te zien is in een expositie in de Bibliotheek van Harlingen.